Dzięki temu przepisowi pokochaliśmy koper woski, czyli fenkuł. Jest to roślina smaczna i zdrowa coraz częściej łatwo ją dostać w dużych hipermarketach. Przepis jest niezwykle prosty i stosunkowo szybki jak na danie wyłącznie pieczone.
Tak przygotowane danie nie wygląda nazbyt atrakcyjnie, ale rekompensuje nam smakiem i swoją prostotą. Najlepiej smakuje podane z chrupiącą zieloną sałatą i kieliszkiem dobrego wina.
składniki (4porcje):
2 duże bulwy kopru włoskiego, przycięte i oczyszczone
4 filety z kurczaka
sól i pieprz
oliwa z oliwek
50g tartego parmezanu
posiekana świeża natka pietruszki, do podania i dekoracji
sos beszamelowy:
500ml mleka
1 liść laurowy
1 gruby plasterek cebuli
kilka ziaren pieprzu
2 gałązki natki pietruszki
2 łyżki masła
2-3 łyżki mąki
sposób przygotowania:
Najpierw pora na sos. W rondlu zagrzać mleko z liściem laurowym, cebulą, pieprzem i natką. A następnie gotować na małym ogniu 5 minut. Zdjąć z ognia i przecedzić. Odstawić na bok.
Rondelek po mleku opłukać. Roztopić masło i zrobić jasną zasmażkę z mąką. Wlać mleko, mieszając bez przerwy. Kiedy sos osiągnie właściwą konsystencję (jeśli jest za rzadki dosypać mąki) zdjąć z ognia.
Rozgrzać piekarnik do 190C (lub 170C z termoobiegiem). Wysmarować oliwą średniej wielkości blachę do pieczenia lub naczynie żaroodporne.
W garnku zagotować wodę. Włożyć oczyszczone bulwy fenkuła i gotować około 5 minut. Odsączyć, pokroić na kawałki a'la piórka, a następnie ułożyć na przygotowanej blasze lub w naczyniu żaroodpornym.
Na wierzchu ułożyć oczyszczone i osuszone filety z kurczaka doprawione wcześniej solą i pieprzem.
Całość zalać przygotowanym sosem beszamelowym i posypać startym parmezanem.
Zapiekać aż będzie gorące i złociste ok. 30-40 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki lub estragonem.
dodatkowe informacje:
0 komentarze