­
­
Od kuchni

Wspomnienie świąt

czwartek, grudnia 29, 2011
W tym roku Święta umknęły niezwykle szybko. W przeciwieństwie do wcześniejszych lat był to dla nas jedynie nieco inny, bo świąteczny weekend. Wszystko zamknęło się w 3 dniach, z których może jeden był dla mnie wypoczynkiem, a po nich szybki powrót do pracy i szarej rzeczywistości. Zazdroszczę tym, którzy mają do Nowego Roku wolne i mogą choć chwilkę odsapnąć od całorocznego zgiełku. U...

Continue Reading

  • Share:

Sajgonki

poniedziałek, grudnia 26, 2011
Sprawdzony i zawsze obecny u nas przepis na sajgonki z opakowania papieru Tao Tao. składniki:100ml słodko-pikantny sos chili50g makaronu chińskiego20g grzybów Mun30g pędów bambusa - zapałki50g kiełków fasoli mung1 opakowanie papieru ryżowegofarsz:ok. 0,5 kg mięsa mielonego, jajko, marchew, kapusta pekińska, cebula, pieprz, olej do smażenia.sposób przygotowania:Grzyby MUN TaoTao moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut, odcinamy końcówki nóżek; następnie gotujemy przez 10 minut,...

Continue Reading

  • Share:

Turnovers

środa, grudnia 07, 2011
...czyli bajecznie proste, przepyszne i szybkie cynamonowe-jabłkowe trójkąciki, które z powodzeniem przygotują dzieci. Przepis pochodzi z mojej nowej kulinarnej lektury "Kids in the kitchen", którą mała L. dostała ode mnie w prezencie. Oczywiście nie trzeba zgadywać, jak bardzo się jej spodobała ta książka. Przepisy dobrano tak, aby były proste i można je było wykonać w krótkim czasie z niewielką pomocą osób dorosłych. Najważniejsze...

Continue Reading

  • Share:

Cytrynowe muffinki z żurawiną

wtorek, listopada 01, 2011
Pyszna jesienna zapowiedź świąt!składniki:2 szklanki mąki1 szklanka cukru3 łyżeczki proszku do pieczenia1 / 2 łyżeczki soli2 jajka1 szklanka mleka1 / 2 szklanki oleju roślinnego1 cytryna łyżeczka ekstraktu1 szklanka świeżych, mrożonych lub suszonych żurawin1 / 3 szklanki posiekanych uprażonych migdałówsposób przygotowania:W dużej misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce wymieszać jajka, mleko, olej i ekstrakt. Wymieszać suche składniki z mokrymi tylko do momentu zaabsorbowania...

Continue Reading

  • Share:

Gorąąąące czekolady...

wtorek, października 25, 2011
... do picia od Whittard of Chelsea to nie tylko doskonała esencja smaku, ale również sposób na mroźne poranki, chłodne wieczory i chandrę. W ofercie Whittard of Chelsea znajdziecie różne smaki tych pyszności. W naszej kuchni zamieszkała biała i karmelowa czekolada do picia, a także ta z chili, która posiada oryginalny smak z wyczuwalną nutką pikanterii. Niestety produkt ten nie należy do tanich,...

Continue Reading

  • Share:

Cytrynowe ciasto drożdżowe do odrywania

wtorek, października 25, 2011
Co tu dużo mówić. To ciasto robiłam je już kilka razy z fenomenalnym skutkiem. Jest mniamuśne! składniki:2 3/4 (350g) szklanki mąki1/4 (50g) szklanki cukru2 1/4 łyżeczki drożdży instantszczypta soli1/3 szklanki mleka55g masła 1/4 szklanki wody1 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2 duże jajkacytrynowa posypka:1/2 szklanki cukru (można dać trochę mniej)3 łyżki otartej skórki z cytryny (z 3 cytryn)1 łyżka otartej skórki z pomaranczy55g rozpuszczonego...

Continue Reading

  • Share: