Ostatnie dni skutecznie wypędziły nas z domu, bo jak tu nie oprzeć się ciepłym promieniom wiosennego słońca. W ogrodzie widać już pierwsze zielone pąki na gałązkach drzew, a jeden z krzaczków hebe zwariował i ma nawet całkiem spore pąki kwiatów. Zielono zrobiło się także na naszych talerzach, gdzie cieszył oko mix groszku, cukini i rukoli.
składniki:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula, drobno posiekana
2 małe cukinie, pokrojone
875ml bulionu warzywnego
450g mrożonego groszku zielonego
1 duża garść rukoli
pesto:
1 duża garść świeżych liści bazylii
1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
kilka łyżek orzeszków piniowych
4 łyżki oliwy z oliwek
1/4 szklanki startego parmezanu
sól i pieprz
sposób przygotowania:
Składniki pesto włóż do blendera i zmiksuj na zielony sos, dolewając trochę wody, jeśli jest za gęsty. Spróbuj i dopraw do smaku.
W dużym rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj cukinie, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez 8-10 minut. Wrzuć groszek i rukolę, ponownie doprowadź do wrzenia i gotuj dodatkowe 3-4 minuty aż zmiękną.
Odstaw zupę na 15 minut, żeby przestygła, a następnie zmiksuj porcjami w blenderze na aksamitne puree. Odgrzej ponownie w rondlu albo podawaj na zimno. Podgrzewając zupę dodaj do rondla 4 łyżki pesto, a jeśli podajesz ją na zimno, zmiksuj je z porcjami zupy.
Inspiracja: Na każdą porę roku - Sophie Dahl
1 komentarze
Smaczna wiosenna zupka. :) Lubię wszystko co zielone i kocham słońce.:)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia