Małe detale tworzą wyjątkową atmosferę świąt. W tym roku nie zabrakło niewielkich bożonarodzeniowych akcentów przy świątecznej kawie. Spadające gwiazdki, gwiazdki, czapki mikołajowe, a nawet choinki o cynamonowej nutce były doskonałym dodatkiem w świąteczne popołudnie, a wszystko to za sprawą zestawu V.I.P. III marki Birkmann.
Zestaw zawiera 4 foremki do wykrawania specjalnie wyprofilowane tak, aby można było je przywiesić na kubku. W przypadku cienkich szklanek lub innych naczyń o cienkich brzegach ciasteczka mogą nie być tak stabilne, jak w przypadku kubka. Podejrzewam również, że niektóre kubki (szczególnie o bardzo grubych krawędziach mogą nie nadawać się do zawieszania ciasteczek).
Ciasteczka wykonałam z dołączonego przepisu.
Christmas V.I.P.
składniki:
100g masła
1 jajko
100g cukru pudru
3 łyżki mleka
1 szczypta soli
325g mąki
1 łyżeczka cynamonu
sposób przygotowania:
Mikserem utrzeć masło, jajko, cukier i mleko. Stopniowo dodawać mąkę, sól i cynamon aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Rozwałkować na grubość 3mm (a nawet 2mm) pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Znacznie ułatwia to wałkowanie i nie absorbuje dodatkowej ilości mąki.
Wycinać ciasteczka, po czym układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 7-10 minut.
Ciasteczka wychodzą zgrabne, kruche i doskonale się przechowują.
Prostota odwdzięcza się znakomitym smakiem.
Smacznego!
Zestaw zawiera 4 foremki do wykrawania specjalnie wyprofilowane tak, aby można było je przywiesić na kubku. W przypadku cienkich szklanek lub innych naczyń o cienkich brzegach ciasteczka mogą nie być tak stabilne, jak w przypadku kubka. Podejrzewam również, że niektóre kubki (szczególnie o bardzo grubych krawędziach mogą nie nadawać się do zawieszania ciasteczek).
Ciasteczka wykonałam z dołączonego przepisu.
Christmas V.I.P.
składniki:
100g masła
1 jajko
100g cukru pudru
3 łyżki mleka
1 szczypta soli
325g mąki
1 łyżeczka cynamonu
sposób przygotowania:
Mikserem utrzeć masło, jajko, cukier i mleko. Stopniowo dodawać mąkę, sól i cynamon aż do uzyskania gładkiego ciasta.
Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki przynajmniej na godzinę. Rozwałkować na grubość 3mm (a nawet 2mm) pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej. Znacznie ułatwia to wałkowanie i nie absorbuje dodatkowej ilości mąki.
Wycinać ciasteczka, po czym układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190C przez 7-10 minut.
Ciasteczka wychodzą zgrabne, kruche i doskonale się przechowują.
Prostota odwdzięcza się znakomitym smakiem.
Smacznego!
2 komentarze
doskonałe są te foremki! :) świetne przy serwowaniu kawy gościom ;)
OdpowiedzUsuńjakie sliczne:) i jak pysznie wyglada:)
OdpowiedzUsuń