Bo botwinkowa może być tylko jedna! A tak naprawdę do indywidualna kwestia smaku. Mój N. ją kocha, a mała L. za bardzo nie przepada. Ja uwielbiam ją za nutkę zrumienionych młodych, ziemniaczków i wiosenny powiew w kuchni.
4 porcje
składniki:
1/2 kg młodych ziemniaków
3 łyżki dobrej oliwy najlepiej extra vergine
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 pęczek botwinki
1/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
750 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego lub wody
4 łyżki posiekanego koperku
100-200 g śmietany (wg upodobania)
ser feta
dodatkowo:
koperek (do dekoracji)
sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, włożyć ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut tak aby miejscami się zarumieniły. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i smażyć razem przez 2 minuty. Ziemniaki posolić.
składniki:
1/2 kg młodych ziemniaków
3 łyżki dobrej oliwy najlepiej extra vergine
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
1 pęczek botwinki
1/4 szklanki białego wytrawnego wina (opcjonalnie)
750 ml bulionu drobiowego lub jarzynowego lub wody
4 łyżki posiekanego koperku
100-200 g śmietany (wg upodobania)
ser feta
dodatkowo:
koperek (do dekoracji)
sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na plasterki. W garnku z grubym dnem podgrzać oliwę z masłem, włożyć ziemniaki i obsmażać przez około 5 minut tak aby miejscami się zarumieniły. Dodać obrany i przepołowiony czosnek i smażyć razem przez 2 minuty. Ziemniaki posolić.