Z roku na rok coraz częściej szukam elementów do świątecznego stroika w ogrodzie. Po pierwsze dlatego, że są bardzo tanie. Po drugie prezentują się wyjątkowo. I wreszcie po trzecie - są naturalne.
Inspiracje z ogródka
W tym roku było to wyjątkowo proste i owocne ze względu na nietypową zimę. Brak deszczu i śniegu w ostatnich tygodniach oraz dodatnie temperatury sprzyjają poszukiwaniom naturalnych ozdób. Rośliny zimozielone są lepiej wybarwione, a szyszki i inne element suche i czyste.
Dzięki temu skorzystałam nie tylko z gałązek klasycznej choiny i szyszek, ale także z gałązek różnych gatunków tuji, suchych gałązek drzew oraz liści zimozielonych roślin ( np. różanecznika), a nawet z mchu i ładnie zasuszonych liści, które znalazłam w trawie.
Inspiracje z ogródka
W tym roku było to wyjątkowo proste i owocne ze względu na nietypową zimę. Brak deszczu i śniegu w ostatnich tygodniach oraz dodatnie temperatury sprzyjają poszukiwaniom naturalnych ozdób. Rośliny zimozielone są lepiej wybarwione, a szyszki i inne element suche i czyste.
Dzięki temu skorzystałam nie tylko z gałązek klasycznej choiny i szyszek, ale także z gałązek różnych gatunków tuji, suchych gałązek drzew oraz liści zimozielonych roślin ( np. różanecznika), a nawet z mchu i ładnie zasuszonych liści, które znalazłam w trawie.
Lekki, rustykalne, pyszne herbatą.
składniki:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100 g miękkiego masła
100 g cukru brązowego (jasnego)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
1 duże jajko
na posypkę:
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
składniki:
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
100 g miękkiego masła
100 g cukru brązowego (jasnego)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka soku z pomarańczy
1 duże jajko
na posypkę:
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
Kurczak ten był świątecznym daniem głównym w dzień Bożego Narodzenia. Pyszny, soczysty i aromatyczny - to trzy najlepiej opisujące go przymiotniki. Dzięki dodatkom nie nudzi się, choć jest tak klasyczny.
składniki:
1 kurczak o wadze 2 kg
do natarcia:
sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku wędzonej lub słodkiej
30 g roztopionego masła
do nadzienia:
1/2 cytryny, przekrojona na pół
1/2 cebuli, przekrojona na pół
gałązka natki pietruszki i gałązka rozmarynu, kilka gałązek tymianku (wszystkie zioła lub wybrane)
składniki:
1 kurczak o wadze 2 kg
do natarcia:
sól i świeżo zmielony pieprz
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku wędzonej lub słodkiej
30 g roztopionego masła
do nadzienia:
1/2 cytryny, przekrojona na pół
1/2 cebuli, przekrojona na pół
gałązka natki pietruszki i gałązka rozmarynu, kilka gałązek tymianku (wszystkie zioła lub wybrane)
Kolejna sprawdzona świąteczna propozycja Pani Doroty z mojewypieki.com. Ze względu na to, że mój N. nie je czekolady zmieniłam rogi i oczy na lukrowe. Lukier do przyozdobienia można wykonać z dowolnego przepisu na royal icing czyli lukier królewski lub z gotowej mieszanki Wilton Royal Icing Mix. Nie polecam tutaj zwykłego lukru, ponieważ elementy, które wykonujemy są małe i powinny mocno się trzymać.
Gotowym reniferom dodałam brwi i namalowałam źrenice używając do tego lukru z dodatkiem czarnego barwnika z zestawu Wilton, który pozostał mi po tęczowym torcie. Dzięki temu każdemu reniferowi z osobna można nadać nieco inny wyraz mordki, co szczególnie podobało się L. Mnie osobiście kojarzyło się jakoś dziwnie z Angry Birds, być może przez te czerwone nosy ;-)
Całość posypałam cudownie prezentującymi się srebrnymi brokatowymi gwiazdkami również marki Wilton, które można także jeść ponieważ wykonane są z cukru.
Gotowym reniferom dodałam brwi i namalowałam źrenice używając do tego lukru z dodatkiem czarnego barwnika z zestawu Wilton, który pozostał mi po tęczowym torcie. Dzięki temu każdemu reniferowi z osobna można nadać nieco inny wyraz mordki, co szczególnie podobało się L. Mnie osobiście kojarzyło się jakoś dziwnie z Angry Birds, być może przez te czerwone nosy ;-)
Całość posypałam cudownie prezentującymi się srebrnymi brokatowymi gwiazdkami również marki Wilton, które można także jeść ponieważ wykonane są z cukru.
Przepis dzięki uprzejmości Giada De Laurentiis z foodnetwork.com cieszy się niezwykle dobrymi ocenami. Aż 431 opinii i ocena 5/5 gwiazdek. Niestety bezpośrednio po podaniu nie byliśmy zachwyceni i zupełnie nie rozumieliśmy w czym zrobiliśmy błąd. Może niesmaczne pomidory? Może za mało przypraw? Na szczęście po obiedzie został jeszcze jeden kawałek, który trochę sobie poleżał. Po pewnym czasie zupełnie przypadkowo odkryłam, że smaki się przegryzły i łosoś jest bardzo smaczny.
składniki:
4 kawałki (ok. 140g każdy) filetu z łososia
2 łyżeczki oliwy z oliwek plus 2 łyżki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3 pomidory, posiekane lub 1 (400-gramowa) puszka odsączonych pomidorów krojonych
2 posiekane szalotki
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Kawałki łososia skropić z jednej strony 2 łyżeczkami oliwy oraz natrzeć solą i pieprzem.
składniki:
4 kawałki (ok. 140g każdy) filetu z łososia
2 łyżeczki oliwy z oliwek plus 2 łyżki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
3 pomidory, posiekane lub 1 (400-gramowa) puszka odsączonych pomidorów krojonych
2 posiekane szalotki
2 łyżki świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka suszonego tymianku
sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 200C.
Kawałki łososia skropić z jednej strony 2 łyżeczkami oliwy oraz natrzeć solą i pieprzem.