Szukałam, szukałam... bo jak tu ukochanemu mężowi odmówić czegoś na co ma ochotę :-) Obskoczyliśmy jakoś smaki czekoladowe bez czekolady i tłuszczu, więc teraz przyszedł czas na zupełnie zakazane w diecie na trzustkę frytki. W nowej odsłonie bez tłuszczu mają mniej niż 1% tłuszczu o ile jakikolwiek mają.
składniki:
4-5 ziemniaków, średniej wielkości
1 białko
0.5 łyżeczki soli morskiej
przyprawy (wg uznania):
pieprz, świeży rozmaryn, chilli, kurkuma
sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na frytki. U nas były gabarytowo a'la z Mc Donald's, bo mój N. się uparł, że jak już będzie taki frytkowy eksperyment robił w domu i fryteczki wyjdą pyszne i mu nie zaszkodzą, to będzie chciał je zjeść z frytkową klasą, a każdy wie jak zgrabne są frytki z Mc'a :-)
składniki:
4-5 ziemniaków, średniej wielkości
1 białko
0.5 łyżeczki soli morskiej
przyprawy (wg uznania):
pieprz, świeży rozmaryn, chilli, kurkuma
sposób przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na frytki. U nas były gabarytowo a'la z Mc Donald's, bo mój N. się uparł, że jak już będzie taki frytkowy eksperyment robił w domu i fryteczki wyjdą pyszne i mu nie zaszkodzą, to będzie chciał je zjeść z frytkową klasą, a każdy wie jak zgrabne są frytki z Mc'a :-)
Dla wegan (w wersji z wodą zamiast mleka) i nie tylko! Nie tylko, bo dla osób chorych takich jak mój N. to doskonały mały posiłek z odżywczym bananem w roli głównej! Nigdy wcześniej nie doceniałam tego owocu tak bardzo, jak teraz. Wszędzie, gdzie czytam o diecie na trzustkę wymieniane są banany jako źródło potasu. A do tego są smaczne no i można je łączyć z innymi owocami tworząc nowe kombinacje.
składniki:
1 banan
1 łyżka kakao
3 łyżeczki miodu
100ml mleka 1.5% lub wody (w wersji wegańskiej)
Ilość porcji : 1
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować dokładnie w blenderze.
składniki:
1 banan
1 łyżka kakao
3 łyżeczki miodu
100ml mleka 1.5% lub wody (w wersji wegańskiej)
Ilość porcji : 1
sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zmiksować dokładnie w blenderze.
Nie za słodkie i niezbyt kaloryczne ciasto drożdżowe z klasycznym nadzieniem jagodowo-serowym. Dla mnie idealnie wyważone. Przepis pochodzi z książki Beth Hensperger po tytułem The Bread Bible. Idealne jako przekąska i weekendowa, domowa słodkość. Nie przypadkiem weekendowa, gdyż ciasto jest dość pracochłonne.
składniki:
Sponge
1 łyżka drożdży instant
1 łyżka cukru
1 1/2 szklanki letniego mleka
2 szklanki mąki
Ciasto
2 jaja
1 1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki cukru
2 1/2-3 szklanki mąki
1/2 szklanki masła
Nadzienie jagodowe
2 szklanki jagód
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki soku z cytryny
Do posmarowania ciasta
1 jajko
1 łyżka mleka
Nadzienie serowe
3/4 szklanki kremowego sera
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżki mikstury do posmarowania ciasta
Ilość porcji : duże 2 warkocze
składniki:
Sponge
1 łyżka drożdży instant
1 łyżka cukru
1 1/2 szklanki letniego mleka
2 szklanki mąki
Ciasto
2 jaja
1 1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki cukru
2 1/2-3 szklanki mąki
1/2 szklanki masła
Nadzienie jagodowe
2 szklanki jagód
1/4 szklanki cukru
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki soku z cytryny
Do posmarowania ciasta
1 jajko
1 łyżka mleka
Nadzienie serowe
3/4 szklanki kremowego sera
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 łyżki mikstury do posmarowania ciasta
Ilość porcji : duże 2 warkocze
Klasyczna pychotka! Tak szybko zjedzona, że nie zdążyłam pstryknąć zdjęcia. Może następnym razem :-)
składniki:
1,5 szklanki ryżu arborio
szczypta szafranu
20 dag dobrej, mocno wędzonej szynki
szklanka mrożonego groszku
średniej wielkości cebula
około 3-4 szklanek dobrego bulionu - może być tez z kostki
spora garść startego parmezanu
1 łyżka masła
łyżka oliwy
świeżo zmielony pieprz
łyżka posiekanej natki pietruszki
Ilość porcji: 4-5
sposób przygotowania:
Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę. Szynkę kroję w długi i cienkie paseczki.
składniki:
1,5 szklanki ryżu arborio
szczypta szafranu
20 dag dobrej, mocno wędzonej szynki
szklanka mrożonego groszku
średniej wielkości cebula
około 3-4 szklanek dobrego bulionu - może być tez z kostki
spora garść startego parmezanu
1 łyżka masła
łyżka oliwy
świeżo zmielony pieprz
łyżka posiekanej natki pietruszki
Ilość porcji: 4-5
sposób przygotowania:
Cebulę obieram i kroję na drobną kostkę. Szynkę kroję w długi i cienkie paseczki.
Przepis ten uratował zeszłoroczną Wigilię, kiedy to moja teściowa zrobiła takie zamieszanie w organizacji tego co kto gotuje, że dzień przed stanęliśmy przed faktem całkowitego braku barszczu. Wówczas przypomniałam sobie o dwudniowym przepisie z jednego odcinka "Kuchenny rewolucji" i przystąpiłam do dzieła. Sam barszcz powtarzałam wiele razy, gdyż nie lubię gotować na bazie barszczu butelkowego.
Dokańczając wczorajszy barszczyk mała L. jak zwykle ciekawa tego, co mamusia gotuje przysunęła stołek do kuchni i rzekła: o barszcz! a co to za liść tam pływa? Odpowiedziałam, że to liść laurowy, a ona na to: tak, a z jakiego to kwiatka? :-)
składniki:
1 kg buraków
pół selera
cały por
2 duże lub 3 małe cebule
4 kwaśne, polskie, winne jabłka
5 łyżek octu
przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki będą niezbędne do zrobienia tradycyjnego zakwasu.
Dokańczając wczorajszy barszczyk mała L. jak zwykle ciekawa tego, co mamusia gotuje przysunęła stołek do kuchni i rzekła: o barszcz! a co to za liść tam pływa? Odpowiedziałam, że to liść laurowy, a ona na to: tak, a z jakiego to kwiatka? :-)
składniki:
1 kg buraków
pół selera
cały por
2 duże lub 3 małe cebule
4 kwaśne, polskie, winne jabłka
5 łyżek octu
przyprawy: sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki będą niezbędne do zrobienia tradycyjnego zakwasu.