Bardzo smaczna propozycja Carbo dla lubiących duże cebulowe doznania na talerzach :-)
ciasto:
375g mąki
25g drożdży
250ml ciepłego mleka
1 jajko
60g masła lub margaryny (rozpuszczonej i schłodzonej)
troszkę cukru
sól
W mleku rozpuścić drożdże z cukrem, wymieszać, posypać troszkę mąką i zostawić na 10 minut. Następnie dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
nadzienie:
1kg cebuli
150g boczku chudego pokrojonego w kosteczkę
400g kwaśnej śmietany
3 jajka
125g (lub więcej) ostrego sera żółtego
2 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz grubo zmielony
zmielony kminek, troszkę gałki muszkatołowej
sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w krążki lub półkrążki.
Rozgrzać olej na patelni i dusić cebulę do miękości (nie może być brązowa).
Po jakimś czasie dodać boczek, przyprawić trochę solą, pieprzem, kminkiem i gałką.
Śmietanę rozbełtać z jajkami, wyciśnąć czosnek, zetrzeć ser do tego, dobrze przyprawić solą, pieprzem.
Prostokatna blaszkę wyłożyć ciastem, formując brzegi.
Wyłożyć na to cebulę i polać śmietaną.
Można na koniec zetrzeć jeszcze trochę sera.
Piekarnik nastawić na ok.200° i piec placek ok. 40 minut.
dodatkowe informacje:
Podawać z młodym musującym jeszcze winem.
Ze względu na małą blaszkę zostało mi nieco mieszaniny śmietany z serem.
ciasto:
375g mąki
25g drożdży
250ml ciepłego mleka
1 jajko
60g masła lub margaryny (rozpuszczonej i schłodzonej)
troszkę cukru
sól
W mleku rozpuścić drożdże z cukrem, wymieszać, posypać troszkę mąką i zostawić na 10 minut. Następnie dodać resztę składników i wyrobić gładkie ciasto, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut.
nadzienie:
1kg cebuli
150g boczku chudego pokrojonego w kosteczkę
400g kwaśnej śmietany
3 jajka
125g (lub więcej) ostrego sera żółtego
2 ząbki czosnku
sól, czarny pieprz grubo zmielony
zmielony kminek, troszkę gałki muszkatołowej
sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w krążki lub półkrążki.
Rozgrzać olej na patelni i dusić cebulę do miękości (nie może być brązowa).
Po jakimś czasie dodać boczek, przyprawić trochę solą, pieprzem, kminkiem i gałką.
Śmietanę rozbełtać z jajkami, wyciśnąć czosnek, zetrzeć ser do tego, dobrze przyprawić solą, pieprzem.
Prostokatna blaszkę wyłożyć ciastem, formując brzegi.
Wyłożyć na to cebulę i polać śmietaną.
Można na koniec zetrzeć jeszcze trochę sera.
Piekarnik nastawić na ok.200° i piec placek ok. 40 minut.
dodatkowe informacje:
Podawać z młodym musującym jeszcze winem.
Ze względu na małą blaszkę zostało mi nieco mieszaniny śmietany z serem.