Wczoraj pierwszy raz skusiłam się na zrobienie domowego knedlika. Tak długo byłam o to proszona przez N., że w końcu się zdecydowałam i wyszło całkiem nieźle.
Houskove knedliki wg Roberta Makłowicza
składniki:
30 dkg mąki
2 bułki pszenne (rogaliki- choć niekoniecznie)
1 szklanka mleka letniego
1 dkg drożdzy świeżych
1 jajko
szczypta soli
5 dkg masła do smażenia
sposób przygotowania:
Bułki kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle.
Do odrobiny letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Do mąki dodajemy szczyptę soli i roztrzepane jajko. Wlewamy drożdże oraz stopniowo pozostałe mleko. Zagniatamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić od ręki, ale jeszcze będzie się lekko ciągnąć, można dosypać trochę mąki gdyby było za rzadkie.
Kiedy ciasto jest ugniecione dodajemy przesmażoną bułkę.
Zagniatamy ciasto z bułką, posypujemy po wierzchu odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20-30 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło.W międzyczasie należy zagotować wodę z odrobiną soli, musi jej być tyle aby cały knedlik się zmieścił więc ok 3 litrów. Kiedy ciasto jest wyrośnięte formujemy z niego wałek i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 20 minut, od czasu do czasu obracając knedlika np. 10 min na jednej stronie i 10 min na drugiej.
Knedlik w czasie gotowania jeszzce trochę urośnie, trzeba o tym pamiętać dobierając garnek :). Po tych 20 minutach wyjmujemy knedlika, chwilę odsączamy i kroimy w plastry za pomocą nitki.
Podajemy z ulubionym sosem lub gulaszem, a kiedy poleży kilka godzin można go posmażyć.
Smacznego!!
Houskove knedliki wg Roberta Makłowicza
składniki:
30 dkg mąki
2 bułki pszenne (rogaliki- choć niekoniecznie)
1 szklanka mleka letniego
1 dkg drożdzy świeżych
1 jajko
szczypta soli
5 dkg masła do smażenia
sposób przygotowania:
Bułki kroimy w kostkę i przesmażamy na maśle.
Do odrobiny letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże i szczyptę cukru. Mieszamy i odstawiamy na chwilkę. Do mąki dodajemy szczyptę soli i roztrzepane jajko. Wlewamy drożdże oraz stopniowo pozostałe mleko. Zagniatamy ciasto tak długo aż będzie odchodzić od ręki, ale jeszcze będzie się lekko ciągnąć, można dosypać trochę mąki gdyby było za rzadkie.
Kiedy ciasto jest ugniecione dodajemy przesmażoną bułkę.
Zagniatamy ciasto z bułką, posypujemy po wierzchu odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok 20-30 minut w ciepłe miejsce aby wyrosło.W międzyczasie należy zagotować wodę z odrobiną soli, musi jej być tyle aby cały knedlik się zmieścił więc ok 3 litrów. Kiedy ciasto jest wyrośnięte formujemy z niego wałek i wrzucamy na wrzątek. Gotujemy ok 20 minut, od czasu do czasu obracając knedlika np. 10 min na jednej stronie i 10 min na drugiej.
Knedlik w czasie gotowania jeszzce trochę urośnie, trzeba o tym pamiętać dobierając garnek :). Po tych 20 minutach wyjmujemy knedlika, chwilę odsączamy i kroimy w plastry za pomocą nitki.
Podajemy z ulubionym sosem lub gulaszem, a kiedy poleży kilka godzin można go posmażyć.
Smacznego!!