Kokosowo - bananowa tarta bez pieczenia, czyli raw cake

czwartek, czerwca 21, 2018

Bez pieczenia, czyli raw cake. Naturalnie słodki, bez dodatku kakao przypomina bounty, dlatego można je pominąć w spodzie lub nie. Jeśli macie dużo wiórków kokosowych, garść daktyli i trochę orzechów włoskich pora na szybki deser z dużą dozą energii, który przy odrobinie wprawy zajmie 30 minut. 

Idealny, kiedy na zewnątrz jest taki upał jak dziś! Uf...


składniki (forma 20cm średnicy)
1/2 szklanki daktyli
1 szklanka orzechów włoskich lub innych
1 szklanka wiórków kokosowych
1 łyżka miodu
2 łyżki kakao (opcjonalnie)

nadzienie:
3 banany
3 szklanki wiórków kokosowych
1/4 szklanki oleju kokosowego

1/4 szklanki miodu lub syropu z agawy

polewa
2 łyżki kakao
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego

sposób przygotowania:
Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie. Odcedzić. Zmiksować w malakserze z pozostałymi składnikami spodu.

Dno tortownicy o średnicy 20cm lub formy na tartę z wyciąganym spodem wyłożyć przygotowaną masą. Dokładnie ubić formują niewielki rant. Schłodzić.

Banany pokroić w grube plasty około 0.7-1cm. Wyłożyć na schłodzony spód. 

Wiórka kokosowe na nadzienie zmiksować w malakserze. Powinny być drobniejsze, a niektóre mogą nawet puścić  nieco tłuszczu. Dodać pozostałe składniki nadzienia i zmiksować. Jeśli jest zbyt gęsta można dodać kilka łyżek wody. Wyłożyć na warstwę bananów i równomiernie ubić. Sprawdza się przy tym płaska szklanka lub u mnie duża zakrętka od słoja.

Ciasto schłodzić. W tym czasie przygotować polewę blendując jej składniki do uzyskania gładkiej masy. Wyjąć ciasto z lodówki. Ostrożnie usunąć z formy. Polewę rozprowadzić równomiernie szpatułką. Jeśli jest zbyt gęsta można dodać odrobinę miodu. 



wskazówki
Po włożeniu do lodówki polewa może stać się matowa. Jest to normalne, ponieważ olej kokosowy zastyga w temperaturze poniżej 24C. 

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze