Jak zrobić jadalny piasek do dekoracji tortu?

niedziela, lutego 12, 2017

uk puk! Jest tu ktoś? Pochłonięta bez reszty obowiązkami nie mam czasu nawet zerkać w to miejsce, ale ciągle piekę i gotuję, a w miarę możliwości fotografuję i czekam na dobry moment, żeby to tu wszystko wkleić. Trzeba od czegoś zacząć więc na pierwszy rzut idzie jadalny piasek do dekoracji ciast i tortów.


Doskonały na torty, placki typu piaskownica i inne okazje. Robi wrażenie na gościach i jest jadalny, chociaż niektórym może przeszkadzać zgrzytający między zębami cukier. W końcu jednak prawdziwy piasek też chrzęści ;-)

Proporcje są naprawdę na oko. Wszystko zależy od tego ile piasku potrzebujemy, ale z jednej paczki herbatników graham (znalazłam takie w Biedronce) wyszło mi sporo piasku na placek próbny i na tort. Typ herbatników jest istotny dla efektu końcowego. Herbatniki graham mają bardziej urozmaiconą fakturę przez co końcowy efekt jest ciekawszy. W końcu w piasku znajdujemy różne ziarenka i kamyczki (tudzież cukier).

składniki:
wiórka kokosowe
paczka herbatników graham
cukier brązowy (lub biały - w zależności od tego jaki odcień piasku chcemy uzyskać)

sposób przygotowania:
Wiórka kokosowe należy uprażyć w piekarniku.

W tym celu rozgrzewamy piekarnik do 175C. Wiórka kokosowe rozsypujemy cienką warstwą na blasze i pieczemy 10-12 minut lub aż będą złoto-brązowe (lub według uznania). W międzyczasie możemy kilka razy przemieszać je jeśli piekarnik grzeje nierównomiernie.

Następnie miksujemy blenderem herbatniki graham (1-3 paczki), upieczone wiórka kokosowe, cukier biały lub brązowy (1 szklanka lub więcej). Odcień składników wpłynie na kolor naszego piasku. Jasny cukier, jasne herbatniki to jasny piasek. Ciemniejsze herbatniki, brązowy cukier, mocno podpieczone kokosy to bardziej słoneczny piasek. Czas miksowania należy dostosować do faktury piasku jaką chcemy uzyskać.


Piasek jest słodki i ma kokosowy smak. Doskonale spisze się przy tworzeniu tortu w kształcie zamku z piasku, piaskownicy lub przy tworzeniu jadalnej plaży, babeczek itp. Można nim napełnić foremki, wiaderka i inne elementy dekoracyjne. Fantastycznie komponuje się z muszelkami zrobionymi z candy melta Wiltona.


  • Share:

You Might Also Like

4 komentarze