Mrożona herbata z czarnych porzeczek

środa, lipca 23, 2014

Idealna na letnie orzeźwienie! Przyznam się Wam szczerze, że ten przepis całkowicie odmienił moje zdanie na temat herbaty rooibos, której wcześniej nie lubiłam. Teraz już ją lubię, ale tylko w takim wydaniu. Nie wyobrażam sobie smaku tej herbaty z inną odmianą.


składniki:
4 torebki herbaty rooibos lub honeybush
2 szklanki czarnych porzeczek (bez ogonków) lub jagód
1/2 szklanki cukru
7 1/2 szklanek dobrej wody np. źródlanej

sposób przygotowania:
6 1/2 szklanki wody zagotować i zaparzyć w niej herbatę przez 5 minut. Po upływie czasu wyjąć torebki.

W międzyczasie w dużym rondlu zagotować pozostałą 1 szklankę wody, umyte i odsączone porzeczki oraz cukier. Gdy zaczną się gotować zmniejszyć ogień i gotuj mieszając od czasu do czasu przez 5 minut lub do momentu aż owoce nieco rozpadną się. Dodać do zaparzonej herbaty i odstawić do wystygnięcia na około 30 minut.

Schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

Przed podaniem odcedzić i lekko wycisnąć używając lnianej lub bawełnianej ściereczki. Można także poradzić sobie przy pomocy drobnego sitka odciskając owoce rękami. 

Podawać z kostkami lodu.


Źródło: food.com

  • Share:

You Might Also Like

3 komentarze