Dżem truskawkowy

środa, lipca 02, 2014

Najzwyklejszy, najbardziej tradycyjny, najprostszy... A do tego pyszny! Wraz z biegiem czasu zrobię jeszcze na pewno dżem z moreli. Tymczasem to już ostatni dzwonek na truskawkowe pamiątki, choć wątpię, aby przetrwały do zimy.


składniki:
1 kg truskawek
300 g cukru
nasionka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 - 2 łyżeczki masła (niekoniecznie, by nie podczas smażenia nie powstawała piana)

sposób przygotowania:
Truskawki odszypułkować, umyć, wrzucić do garnka z grubszym dnem razem z pozostałymi składnikami. Postawić na palnik, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia.

Gotować przez kilka godzin, na małej mocy palnika, bez pokrywki, aż truskawki zaczną się rozpadać a woda odparuje na tyle, że konfitura będzie miała odpowiednią konsystencję. Najkorzystniej gotowanie konfitury rozłożyć na 3 dni, np. po 1 godzinie dziennie.

Jak sprawdzić, czy dżem jest gotowy? Do zamrażarki włożyć talerzyk. Na zamrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy - wystarczy już gotowania.

Słoiki wyparzyć (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelać dżem, dobrze zakręcić. Odstawić.

 


dodatkowe informacje:
Aby przyspieszyć cały proces zasypać częścią cukru truskawki i odlać z nich powstały sok. Dalej postępować wg instrukcji pomniejszając ilość cukru o tę, którą zasypaliśmy wcześniej owoce.
Z 5.5kg truskawek otrzymałam 8 słoików dżemu widocznych na zdjęciu.

Źródło: MojeWypieki.com

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze