Domowy cukier waniliowy

wtorek, lipca 08, 2014

czyli jak zrobić własny cukier waniliowy do kawy, herbaty i nie tylko! Tym razem trochę nietypowo, bo jest to inspiracja mojego N., który postanowił sobie taki cukier zrobić.


W Internecie znajdziecie mnóstwo takich przepisów. Od siebie dodam tylko tyle, że różnią się one proporcjami. Cukier przygotowany z mniejszą ilością wanilii sprawdzi się przy słodzeniu napojów takich jak herbata czy kawa, natomiast nie spełni swej roli w ciastach, gdzie i tak lepsza będzie zawsze prawdziwa laska wanilii lub chociażby prawdziwy ekstrakt.

Poniżej proporcje, które użył mój N. w swoim cukrze. W innych widziałam 2 szklanki na jedną laskę, a także 6 lasek na 2-3 szklanki.

składniki:
1 szklanka grubego cukru lub więcej
1 laska wanilii

sposób przygotowania:
Krawędzią noża wydłubać nasiona wanilii. Wymieszać je z cukrem np. w blenderze. Przy okazji cukier stanie się nieco delikatniejszy i drobniejszy, ale trzeba też uważać, żeby nie wyszedł nam puder.

Tak przygotowany cukier przesypujemy do szczelnego pojemnika lub słoika i odstawiamy na 2 tygodnie lub dłużej.



dodatkowe informacje:
Zamiast białego cukru można użyć cukru trzcinowego.
Do cukru można włożyć także strąki, z których usuwaliśmy wcześniej nasiona do innego przepisu. One również nieco zaromatyzują nasz cukier.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze