Krem z kalafiora nie musi być nudny

czwartek, marca 27, 2014

Czyli patriotka Macieja Zienia z Ugotowanych. Aksamitna dzięki ziemniakom. Podkreślona pysznym puree z pieczonych papryk. Dla mnie poezja, którą lubię i często powtarzam w swojej kuchni. Dodatkowym atutem jest fakt, że z ogromną przyjemnością zjada tę zupę moja mała L. Szczególnie, gdy zdobi ją paprykowe serduszko. Dla mam to doskonały sposób na przemyt warzyw w diecie Malucha, choć te bardziej wybredne dzieci mogą pokręcić noskiem na stonowany, ale jednak wyczuwalny zapach kalafiora.
Przepis można modyfikować w zależności od diety i przeznaczenia. Jeśli zupę będą jeść dzieci zastępujemy wino wodą. Jeśli jemy niskotłuszczowo lub nasza dieta powinna być bardzo ograniczona w tłuszcz redukujemy ilość masła i oliwy do minimum a śmietaną zastępujemy na koniec kleksem jogurtu (nie dodajemy go i nie mieszamy z całą zupą).

składniki:
duży kalafior
4 szalotki
100 g masła extra
50 ml oliwy do smażenia
100ml białego wina lub wody
200 g obranych ziemniaków
1 litr rosołu drobiowego
150 ml śmietany 30 % (albo 10% lub jogurt grecki w wersji mniej tłuszczowej)
2 czerwone papryki
sól i biały pieprz
świeża bazylia lub natka pietruszki, do dekoracji

sposób przygotowania:
Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy ziemniaki. Całość podlewamy białym winem i redukujemy do 1/3 objętości lub dodajemy trochę wody i chwilkę dusimy.


Następnie dodajemy kalafior i podlewamy rosołem drobiowym. Gotujemy do miękkości, miksujemy ze śmietanką, doprawiamy solą i białym pieprzem.

Paprykę pieczemy w piekarniku przez około 10 min. w temperaturze 160˚C. Następnie obieramy i miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem podajemy z paprykowym kleksem. Dekorujemy ziołami - natką lub bazylią.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze