Klasyczna sałatka z białej kapusty

piątek, lutego 19, 2010

White cabbage and apples salad


Nie mogłam oprzeć się pokusie, by nie wypróbować wreszcie kompletu przystawek do Kitchen Aida. Na pierwszy ogień poszła szatkownica, choć tak bardzo chciałabym przetrzeć jakieś smakowite owoce. Niestety nie na wszystko mogę znaleźć czas, dlatego też wybrałam sałatkę, którą można przygotować z dnia na dzień.

Przepis pochodzi z załączonej do miksera książki pt. "The ultimate mixer cookbook" autorstwa Kay Halsey.

Klasyczna sałatka z białej kapusty z jabłkami i orzechami włoskimi

składniki:
1 bardzo mała kapusta,
1-2 szalotki lub cebula, obrane
3 małe jabłka, obrane i wydrążone
sól i pieprz
1 łyżka białego octu winnego
4 łyżki kwaśnej śmietany lub gęstego greckiego jogurtu
2 łyżki orzechów włoskich


sposób przygotowania:
Jeśli używamy szatkownicy do miksera KitchenAid, kroimy kapustę na takie kawałki, żeby zmieściły się nam do podajnika. Szatkujemy, po czym robimy to samo z szalotkami lub jedną dużą cebulą
(przepołowioną) oraz jabłkami.

Śmietanę lub jogurt wymieszać z octem i dodać do sałatki. Wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.

Przed podaniem posiekać grubo orzechy, posypać podawaną sałatkę. Można przybrać półplasterkami jabłek.

  • Share:

You Might Also Like

0 komentarze