Poniżej zamieszczam przepis, który jako jeden z pierwszych wypróbowaliśmy z naszych nowych książkowych nabytków. Tym razem propozycja nieco nietypowa i nie taka całkiem orientalna. Do tego przepisu użyłam chińskiego makaronu mie, który przygotowuje się w zaledwie 2 minuty.
Przepis pochodzi z książki "Wok na co dzień i od święta"
składniki:
500g mielonego mięsa
40g bułki tartej
½ łyżeczki ziela angielskiego, stłuczonego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 łyżki świeżo posiekanej mięty
sól i pieprz
1 jajko, roztrzepane
1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona w paski
250ml rosołu z kury
świeża mięta, do przybrania
olej do smażenia
ryż lub makaron
sposób przygotowania:
Zmieszać w misce mięso mielone, bułkę tartą, ziele angielski (dokładnie stłuczone w moździerzu lub zmielone), czosnek i połowę mięty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, połączyć z jajkiem.
Mokrymi rękami uformować z mięsa kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
W nagrzanym wcześniej woku mocno rozgrzać olej, na nim przez około 4-5 minut smażyć kuleczki, ciągle mieszając, aż zbrązowieją.
Usmażone kuleczki wyjąć z woka łyżką cedzakową i przełożyć na papier kuchenny do osączenia.
Z woka odlać olej, tak aby pozostała w nim jedna łyżka płynu. W woku przez ok. 2-3 minuty podsmażyć paprykę, ciągle mieszając, aż będzie miękka, ale nie zbrązowieje.
Paprykę zalać rosołem i wszystko zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, a jeśli ktoś lubi dodać kilka kropel oleju sezamowego. Następnie ostrożnie włożyć do woka kuleczki mięsne i dokładnie wymieszać z sosem.
Do potrawy dodać pozostałą część mięty, pogotować chwilkę 2-3 minuty. Sos można zagęścić skrobią ziemniaczaną.
Przyprawić na ostro, przybrać miętą i podawać z ryżem lub makaronem chińskim.
Przepis pochodzi z książki "Wok na co dzień i od święta"
składniki:
500g mielonego mięsa
40g bułki tartej
½ łyżeczki ziela angielskiego, stłuczonego
1 ząbek czosnku, zmiażdżony
2 łyżki świeżo posiekanej mięty
sól i pieprz
1 jajko, roztrzepane
1 czerwona lub żółta papryka, pokrojona w paski
250ml rosołu z kury
świeża mięta, do przybrania
olej do smażenia
ryż lub makaron
sposób przygotowania:
Zmieszać w misce mięso mielone, bułkę tartą, ziele angielski (dokładnie stłuczone w moździerzu lub zmielone), czosnek i połowę mięty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, połączyć z jajkiem.
Mokrymi rękami uformować z mięsa kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
W nagrzanym wcześniej woku mocno rozgrzać olej, na nim przez około 4-5 minut smażyć kuleczki, ciągle mieszając, aż zbrązowieją.
Usmażone kuleczki wyjąć z woka łyżką cedzakową i przełożyć na papier kuchenny do osączenia.
Z woka odlać olej, tak aby pozostała w nim jedna łyżka płynu. W woku przez ok. 2-3 minuty podsmażyć paprykę, ciągle mieszając, aż będzie miękka, ale nie zbrązowieje.
Paprykę zalać rosołem i wszystko zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, a jeśli ktoś lubi dodać kilka kropel oleju sezamowego. Następnie ostrożnie włożyć do woka kuleczki mięsne i dokładnie wymieszać z sosem.
Do potrawy dodać pozostałą część mięty, pogotować chwilkę 2-3 minuty. Sos można zagęścić skrobią ziemniaczaną.
Przyprawić na ostro, przybrać miętą i podawać z ryżem lub makaronem chińskim.