Lane kluseczki z żółtkiem dla niemowląt


Lane kluseczki na mleku modyfikowanym - powyżej 6 miesiąca
(można podawać dzieciom, u których nie występuje alergia na jaja kurze)

składniki:
mleko modyfikowane Bebiko 2 lub Bebiko HA 2 Dobry Apetyt w przypadku profilaktyki przeciw alergii pokarmowej – 12miarek
woda – 360ml
mąka kukurydziana – 12 łyżeczek od herbaty
żółtko jaja – 1 szt.

sposób przygotowania:
Zagotować wodę, przestudzić. W połowie wody rozprowadzić mleko. Żółtko połączyć z mąką oraz z 4 łyżeczkami wody i wymieszać na jednolitą masę. Pozostałą część wody ponownie zagotować i na wrzącą wodę wlewać masę cieniutkim strumieniem. Gotować przez chwilę. Połączyć z wcześniej przygotowanym mlekiem i wymieszać. Kluseczki powinny być bardzo miękkie, wielkości drobnej kaszy perłowej.

Przepis podany przez lek. med. Annę Kubaszewską

dodatkowe informacje:
Ja te kluseczki robię "na oko" tzn. do żółtka dodaję tyle mąki kukurydzianej, żeby zrobiło się dosyć gęste ciasto, a następnie dolewam trochę wody źródlanej (zamiast mleka). Mlekiem natomiast przelewam tylko na końcu.

2 komentarze:

  1. spadłaś mi z nieba z tym przepisem, właśnie szukałam czegoś nowego dla mojego brzdąca:) dziękuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ma za co. Moja córcia jest żółtkoodporna przez co mamy ciągłe problemy z żelazem.

    OdpowiedzUsuń

 

O mnie

Moje zdjęcie

30 wiosen. Mama 2 wspaniałych córeczek. Lubiąca w wolnym czasie gotować, piec, fotografować i szperać w sieci w poszukiwaniu nowych inspiracji.

Archiwum