2007-07-30

Piersi kurczaka duszone w śmietanie

To danie mnie po prostu uwiodło zarówno prostotą jak i smakiem. Może niektórzy kręcili nosami, że jest zbyt pomarańczowe, że marchewka i wogóle, ale dla mnie to coś idealnego, na co niekiedy będę miała straszliwą ochotę :-) Dlatego ośmielę się zamieścić tu ku pamięci przepis leminy.

składniki:
piersi z kurczaka
marchewka
kwaśna śmietana
trochę mąki
przyprawy i zioła wg uznania

sposób przygotowania:
1. Filety lekko ubijamy tak, aby powstały kotlety.

2. Mąkę, sól, pieprz, paprykę, zioła mieszamy i panierujemy w tym filety. Po czym siup na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy po obu stronach do zarumienienia.

3. Dodajemy śmietanę, mieszamy i chwilę dusimy.

4. Marchew kroimy wg upodobania w kostkę lub słupki (jak najdrobniej). Dodajemy pokrojoną marechewkę i wszystko dusimy jeszcze 30-45 minut (lub do momentu aż marchewka będzie miękka) przewracając filety co pewien czas. Można nie przykrywać, aby śmietana odparowała i zrobił się gęstszy sos.

5. Sos oczywiście doprawiamy solą, pieprzem, papryką, ziołami.

3 komentarze:

MamaKini pisze...

Zrobiłam - pyszne.

Anonimowy pisze...

super przepyszne !!! podrasowałem to jeszcze parmezanem PYCHA !!!

Anonimowy pisze...

Pycha!!! ... ale ile tej śmietany na cztery pojedyncze piersi dać, bo ja dałam cały mały kubek i tego sosu było niewiele, nawet dolewałam wody?

Powiązane wpisy
Kopiowanie, powielanie i wykorzystywanie zdjęć bez zgody autora zabronione. Technologia Blogger.